Chia semínka

Salvia hispanica

Chia semínka se v posledních letech stala jednou z nejoblíbenějších potravin zdravé výživy. Mají všestranné využití a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.
 
Historie těchto malých černě zbarvených semínek je dlouhá a velmi zajímavá. Již staří Aztékové a Májové je využívali při svých válečných výpravách jako vydatný zdroj energie a také jako hodnotné platidlo. Název Chia je odvozen od aztéckého slova "chian" - olejnatý, neboť semínka se pyšní vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.

Salvia hispanica - rostlina asi metr a půl vysoká s fialovými až bílými květy je velmi náročná na klimatické podmínky. Její pěstování je proto poměrně složité, čemuž odpovídá i cena semínek. Nicméně vyšší cena plně odpovídá kvalitě produktu a zajistí nám mnoho nutričních benefitů.

Co v sobě chia semínka ukrývají?

Malý zázrak plný zdraví. Tak by se dala chia semínka popsat v jedné větě. Takový krátký popis vlastností ale zdaleka nestačí. Chia semínka si zaslouží být popsána podrobněji. Jedná se totiž o nejbohatší rostlinný zdroj omega-3 (63%) mastných kyselin. Kromě toho jsou semínka zdrojem omega-6 mastné kyseliny, vlákniny, bílkovin, vitamínů B a E, železa, hořčíku, draslíku, fosforu a zinku. Semínka jsou přirozeně bezlepková a mají jednu unikátní vlastnost. Při smíchání s vodou dokáží až 12x zvětšit svůj objem a vytvořit gel. Po konzumaci tak rychle dodávají pocit sytosti a díky navázané tekutině hydratují organismus.

Chia a vliv na zdraví:
  • Chia semínka dodávají energii a vytrvalost. (vhodné pro sportovce, při fyzické zátěži)
  • Působí jako antioxidant
  • Snižují hladinu LDL cholesterolu
  • Pozitivní vliv na nervovou soustavu (proti stresu, únavě, vyčerpání)
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Regulují hladinu glukózy - vhodné pro diabetiky
  • Podporují paměť (prevence Alzheimerovy choroby)
  • Udržjí mladistvou pleť, mírní projevy akné.
Jak chia semínka používat?

Využití chia semínek je skutečně všestranné.
Dají se smíchat s vodou, vytvořit z nich želatinu a podávat jako puding například s ovocem.
Sypká semínka lze přimíchat do snídaňových kaší, přesnídavek, jogurtů, mléka či jiných nápojů.
Nutričně obohatit lze pomocí semínek i těsto při pečení pečiva a moučníků.

Doporučené dávkování?

Stačí 2-3 lžičky semínek denně a pravidelnou konzumací můžeme předejít řadě zdravotních komlikací a chorob.

© ITPM