STRAVA, KTERÁ POMÁHÁ A LÉČÍ.

 
SUPER FOODS ANEB SUPER POTRAVINY NA NAŠEM STOLE.
STRAVA, KTERÁ POMÁHÁ A LÉČÍ.


Výživoví specialisté bijí na poplach. Unavený, stresem a závazky zatížený člověk, který pospíchá do supermarketu na nákup, vkládá do košíku vše, co se na něj usmívá z polic barevnými etiketami. Často lákající nápisem „Nyní o 25% více“ nebo „o 20% levnější“.
Když jede k pokladně s vrchovatým vozíkem plným potravin a nápojů, neuvědomuje si, že za chvíli zaplatí za další příslovečný „hřebík do rakve“, své nebo někoho z rodiny.
Kdyby začal důkladně číst etikety a složení toho, co klade do vozíku, kdyby měl trochu více vědomostí na toto téma – jeho košík by byl podstatně prázdnější....
Máslo již není máslem, pouze produktem s jeho chutí; umělé tuky jsou ve své podstatě umělou hmotou; sýr neobsahuje mléko, je to pouze jakási hmota sýru podobná a dokonale ho napodobující; mléko, zvláště to nízkotučné je bělavou tekutinou, která má z krávy jen její obrázek na etiketě; uzeniny nejednou obsahují pouze zanedbatelné procento masa, o to více však chuťových a barvících přísad; telecí párky mají tele pouze v názvu; maso je plné vody; nápoje mají chuť i vůni podobné přírodním. Zůstal ještě chléb...ale i ten „náš vezdejší“, bez kterého se téměř nikdo nemůže obejít, není už tím chlebem vonícím lánem žita. Plný zlepšovacích látek, konzervantů, plnidel, barviv a z očištěné mouky....

Je to snad scénář science fiction? - Nikoli, je to naše realita, NAŠE SOUČASNOST...
A tady je na místě otázka - jak se před tím bránit? Jak chránit své zdraví dokud se dá? Po čem sáhnout? Čeho se chytit?
I v tomto případě k nám natahuje svou štědrou ruku čistá a panenská, i když od nás velmi vzdálená, andská a amazonská příroda. Plody této země, kromě toho, že vyrostly v čistém, skoro nedotknutém prostředí, obsahují nesčetné množství výživných látek a minerálů, nezbytných pro správné funkce našeho těla.



Caigua, Kiwicha, Quinua,Yacon,Yacon sirup, Hierba Luisa, Sacha inchi olej, Kakaové boby, Camu Camu, Maracuja, Aguaymanto… a mnoho dalších…

Většina z těch exotických názvů a odlišných chutí než které známe, u nás ještě nezdomácněla, ale bylo by dobře se s nimi seznámit a dopřát jim místo na našem stole, v našem jídelníčku. Mohou ho významným způsobem doplnit o prospěšné látky chybějící v naší stravě a stát se tak podporou a ochráncem našeho zdraví.

Produkty andských a amazonských zahrad a polí mají v sobě vše potřebné a dá se o nich říci, že patří k potravinám XXI. století, u kterých mimo základní výživové funkce nacházíme ještě fyziologický nebo psychologický vliv na lidský organizmus; mohou např. snižovat hladinu cholesterolu, posilovat činnost imunitního systému, navracet organizmu mikrobiologickou rovnováhu trávicího systému, působit protizánětlivě a protinádorově…
Ve světě se o potřebě jejich konzumace se mluví čím dál častěji, u nás teprve začínáme…

Neváhejte, vždyť je již ode dneška můžete zařadit do svého jídelníčku a alespoň trochu vyvážit ten supermarketový vozík plný stravy, která sice plní žaludek, ale svou výživovou prázdnotou nám přináší podvýživu.
Pamatujte, že je lepší menší množství kvalitní, zdravé stravy, než kvantita vozíku ze supermarketu….
Přejeme Vám, abyste si na exotické chutě brzy zvykli, aby měli šanci nejenom zpestřit Váš stůl, ale také působit jako prevence a podpora zdraví Vás i Vašich blízkých.

Mgr.M.K.


© ITPM