Aguaymanto

Physalis peruviana L  

známý také jako Incan Berries, Goldenberries, Mochyně peruánská.
 
Aguaymanto – plod který dobývá svět.

Peru je zemí s mimořádně bohatou paletou plodů přírody. Od velkých, po ty nejmenší. V rozmanitosti rostlinných druhů můžeme nalézt ty nejlepší prostředky na naše zdravotní problémy. V neobyčejně rozsáhlém katalogu plodů se nachází i takový, který vzhledem ke svým léčivým vlastnostem získal na celém světě uznání. Tento plod se nazývá Aguaymanto. Malé, horské ovoce s dlouhou historií nyní po 500 letech zapomnění rychle dobývá svět.

  

Aguaymanto je andskou rostlinou známou od časů Inků a bylo pěstováno především ve Svaté dolině Inků, jako jeden z mála druhů pěstovaných v královských zahradách citadely Machu Picchu. Nyní ji můžeme nalézt, jako divoce rostoucí rostlinu, především v okolí Cusco, Apurimac, La Libertad, Huancavelica a Ancash.
Místní názvy tohoto ovoce jsou Yawarchunka, Topotopo, Aymara, Uchupa a Cuchuva, ve světě je známé jako Incan Berries, Goldenberries, Tomatito, u nás jako Mochyně peruánská.
Aguaymanto dorůstá někdy i do 2 metrů výšky. Květy má žluté, ve tvaru zvonků. Plody jsou, jakoby ze strachu před objevením, těsně uzavřeny ve zlatavém lampionku ve tvaru kalicha, připomínajícím pergamenový papír. Tato přirozená ochrana chrání plod před mechanickým poškozením i před útoky škůdců a udržuje ho velice dlouho (celé týdny) po utržení svěží. Díky tomu také není třeba při pěstování Aguaymanto používat prostředky ochrany rostlin. Po otevření „obalu“ najdeme lesklý plod o velikosti višně, pomerančově-žluté barvy a pronikavé vůni. Jeho chuť je vyváženou rovnováhou sladkého a kyselého, nezvykle osvěžující. Vnitřní struktura připomíná miniaturní rajské jablko.




Plody Aguaymanto se konzumují nejčastěji čerstvé, ale připravují se z nich i džemy, omáčky i kompoty. Sušené pak připomínají červenavé rozinky.
Tento plod, rostoucí na stráních And, byl dlouhá léta nedoceněný.Aguaymanto bylo především potravou chudých. Ale po tomto období „pohrdání“ a zapomnění byl náhle znovu objeven jako neobvyklý dar přírody a začal získávat popularitu a dobývat světové trhy. A tak je možné říci, že malost tohoto plodu je protikladem velikosti jeho vlastností.

Když se blíže seznámíme s vlastnostmi Aguaymanto pochopíme, proč je ta malá pomerančová kulička tak dobře chráněna „papírovým“ obalem. Tento dar přírody je nasycen minerály a vitamíny, především vitamínem A. Obsahuje rovněž vitamíny skupiny B, C, E a P-rutin. Dále minerály – draslík, železo, fosfor, vápník, bílkoviny a vlákninu.
S ohledem na obsah výživových substancí je požívání Aguaymanto neobyčejně prospěšné při ochraně zdraví. 

  •  Je dokonalým antioxidantem,
  •  předchází stárnutí buněk,
  •  regeneruje buněčné membrány,prodlužuje jejich životnost,      
  •  chrání oční sítnici a zrakové nervy.
  •  posiluje imunitní i kostní systém,
  • podporuje hojení, 
  • pomáhá při některých alergiích (při astma) a zánětech dutin. 
  • chrání před vznikem nádorových onemocnění,
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi.



Aguaymato doporučuje se především pro:

ochranu očí – sítnice a zrakového nervu
ochranu kožní tkáně a sliznic
ženy v období menopauzy. Díky obsahu estrogenů zmírňuje symptomy charakteristické pro toto období, pomáhá p
ři vstřebávání železa, překonávání stresu, psychofyzické únavy a deprese
zlepšení činnosti krevního oběhu, zvýšení jeho účinnosti
nemocné s cukrovkou všech typů – stabilizuje hladinu glukózy v krvi
účinky antirevmatické, podporuje léčbu revmatického zánětu kloubů
prevenci onemocnění trávicího traktu, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva
regenerační vlastnosti – zvyšuje produkci červen
ých krvinek, pomáhá čistit krev, eliminuje albumin z ledvin
podporu léčb
y onemocnění prostaty (bez ohledu na močopudné vlastnosti).
Flavonoidy obsažené v Aguaymanto mají působení uklidňující.
Je dokonalým prostředkem proti stresu, dodává energii potřebnou k překonávání fyzické i psychické únavy a depresi.
Je zdrojem přirozené energie ve výživě dětí, studentů a sportovců.
V našich podmínkách jsme zvyklí pěstovat jí jako rostlinu okrasnou. Její pomerančové kalichy jsou ozdobou teras, v zimě jsou krásnou ozdobou sušených kytic. Plody jsou však prakticky nejedlé. Nemají takové vlastnosti jako peruánské Aguaymanto.

V obchodech již ale můžeme čerstvé Aguaymanto koupit – pod názvem Physalis. Hodí se k ozdobě zmrzlinových pohárů a dezertů. Přestože je plod chráněn svým kalichem, nevydrží tak dlouho, jako sušený.

Sušené Aguaymanto vypadá jako malé rozinky červeno-pomerančové barvy. Mají intenzivní, sladko- kyselou, osvěžující chuť. Jsou zdrojem energie a to díky tomu, že si zachovávají většinu svých výživných vlastností a přírodní fruktózu.
Je možné je využívat na cestách, při sportech a výkonnostní turistice, jako rezervní potravinu vysoké výživné hodnoty (power snack). Sušené plody Aguaymanto mohou být také dodávány do musli, dezertů, pečiva, džemů, omáček, ořechových směsí a ovocných čajů.
Sušené Aguaymanto vylepší chuť a dodá fantazii zeleninovým a ovocným salátům.


Osobám, které mají 
potřebu neustálého žvýkání, mohou nahradit žvýkačku. Žvýkané pomalu a po jedné, osvěžují dutinu ústní a dodávají energii.

Znajíc již výživné vlastnosti Aguaymanto, jeho léčivý potenciál a dokonalou chuť, nečekejte a začněte sami odhalovat výhody a účinky těchto plodů. Srdečně Vás k tomu zveme.

Recept na výživný džem z Aguaymanto bez vaření:

Sušené plody Aguaymanto zalijeme ve skleněné misce převařenou chladnou vodou tak, aby pouze zakryla všechny plody. Ponecháme v pokojové teplotě (ne v lednici) cca 2-4 hodiny. Rozmixujeme. Hmota zhoustne tak, že není třeba ji vařit. Pokud chceme sladší, můžeme dochutit trochou stevie, javorového sirupu nebo medu. Můžeme používat na chléb, zákusky a různé dezer
ty.