Cacao - kakaovník pravý

 Theobroma cacao

Kakao,pokrm bohů,a zdroj dobré nálady
 
Zdá se, že bez čokolády není možné žít. Asi neznáte člověka, který by alespoň jednou neochutnal tu královnu všech sladkostí nebo nevypil sklenku kakaa. Čokoláda a výrobky z ní jsou neobyčejně populární – kralují na trzích celého světa. Znají je všichni – ale vědí jak se získává a odkud pochází, ta na všech kontinentech populární pochoutka?

  

Kakao - – Kakaovník pravý – je zajímavý, vždy zelený strom. Jeho listy dorůstají po celý rok. Květy vyrůstají přímo na kmeni a tlustších větvích (v přírodě je to řídký jev). Plody pokryté silnou slupkou připomínají ragbyový míč.
Strom plodí po celý rok, plody dozrávají cca 5 měsíců a mění barvu od zelené, přes zlatou, pomerančovou až k červené a purpurové. Uvnitř, v příjemně vonící bílé dřeni se nachází 20 – 60 oválných, cca 3 cm semen, které jsou „pokrmem bohů“ - jak o nich mluví indiáni. Jsou to cenná kakaová zrna, které jsou základem výroby kakového másla, kakaové hmoty, prášku a následně čokolády a kakaových nápojů.

Než k tomu ale dojde, sypou se dozrálé plody na hromady, zakrývají, a na 4 až 7 dnů se ponechávají pre-fermentovat. Po vyjmutí semen z dřeni často následuje další fermentace, cílem které je minimalizace trpké a hořké chuti. Zrna jsou později důkladně sušena, nejčastěji na slunci, které je dokonale chrání před plísněmi. Ten přírodní organický proces zachovává čistotu výrobku a zároveň ho připravuje k okamžité spotřebě. Kakaová zrna jsou chráněna nejedlou, tenkou a tvrdou slupkou. Proto se lehce praží a loupou. Čistá zrna se pak melou na pastu. Jejím lisováním se získává světlá, aromatická cenná hmota – kakaové máslo.
Hmota zbylá po lisování, obsahující ještě vysoké procento kakaového másla, se buď znovu lisuje anebo mele na prášek, používaný k výrobě čokolády nebo populárního nápoje – kakaa. Čím více másla zůstane v kakaové hmotě, tím je cennější. Opakované lisování ji ochuzuje o cenné látky.


 

Zrna kakaovníku byla od nepaměti velmi ceněna. Mayové i Aztékové je hodnotili více než zlato. Později, kdy se sláva kakaa rozšířila po celém světě, vzala si ho pod lupu věda a začala odhalovat tajemství jeho účinků – biochemické složení. Zrna kakaovníku v sobě soustřeďují nejdůležitější výživné složky potřebné ke zdravému metabolizmu, a jsou i na předním místě v obsahu a množství minerálů. Obsažené látky mají významný vliv na psychický i fyzický stav člověka.
Je to nejlepší, naším organizmem dobře vstřebatelný zdroj hořčíku, železa, draslíku, chromu a vápníku. Je i jedním z nejlepších dodavatelů manganu, zinku a mědi. Obsahuje vitamíny A, E i vit. skupiny B a je i jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C (v čokoládě ale už není obsažen, ničí ho vysoké teploty v procesu výroby). Syrové kakao obsahuje také mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Z nich je třeba se zmínit o tryptofanu, který zvyšuje produkci serotoninu, látky odpovědné za dobrou náladu a dávající pocit spokojenosti a štěstí. Kakao je tedy velmi účinnou zbraní v boji se stresem a depresí.

Mimo to chrání srdce, podporuje lepší okysličení krve a krevní oběh, podporuje mozkovou činnost, uvolňuje svalstvo a zvyšuje jeho elasticitu. Proto také často saháme, i podvědomě, po čokoládě nebo kakaovém nápoji ve vypjatých a stresových situacích.
Obsahuje také neobvykle cenné flavonoidy a polyfenoly, které chrání naše srdce a krevní oběh před chorobami *. Protože však mají hořkou chuť, jsou z čokolády a jiných produktů obsahujících kakao odstraněny. Obsahuje je pouze čisté, přírodní kakao.
Ze všech potravin obsahují také zrna kakaovníku nejvyšší koncentraci lehce vstřebatelných antioxidantů, které jsou schopny dostat se k buňkám v průběhu půl hodiny. Chrání naše DNA před poškozením, organizmus před viry, nádory a jinými chorobami a před stárnutím.
Obsahuje i složky tonizační, revitalizační, regenerační a zpomalující procesy stárnutí. Plnohodnotným zdrojem, všech těchto pro náš orgamizmus potřebných složek, jsou čistá, nezpracovaná kakaová zrna, ev. slisovaná do kakaové hmoty nebo prášku z ní. Je velmi důležité konzumovat je v těchto podobách, neboť jen tak můžeme očekávat plný rozsah jejich účiků. (Je důležité si připomenout, že velká část populace trpí nedostatkem hořčíku a proto jsou tedy kakaová zrna nejlepším způsobem jeho doplnění.)

           
kakaové boby ve šlupce    kakaové boby celé              kakaové boby drcené


Nejdůležitější účinky kakaa na náš organizmus:

 
  • Vyrovnává nedostatek hořčíku, železa a jiných prvků.
  • Pomáhá při nespavosti.
  • Zmírňuje premenstruační napětí.
  • Dodává energii při fyzické i psychické námaze.
  • Chrání před srdečními chorobami, má dobrý vliv na kardiovaskulární systém.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Snižuje riziko cévních sklerotických změn.
  • Podporuje koncentraci.
  • Podporuje mozkovou činnost starších osob nebo v případech poškození kognitivních funkcí v důsledku únavy nebo nedostatku spánku.
  • Podporuje prokrvení mozku a krátkodobou paměť.
  • Působí jako antidepresivum. Umožňuje pozitivní vnímání reality.
  • Zlepšuje náladu a smysl pro humor, má dopad na naši kreativitu a produktivitu tím, že zvyšuje koncentraci mysli.
  • Je dokonalým antioxidantem chránícím naše buňky před poškozením.

Několik slov o čokoládě

Nejlepší čokoláda a kakao jsou vyrobeny z bobů, ze kterých nebylo vylisováno kakaové máslo a nebo było jen částěčně. Nejlepší čokolády na světě obsahují nejen čistou přírodní kakaovou hmotu, ale jsou obohaceny ještě přídavkem kakaového másla. Čokoláda je pak neobyčejně jemné chuti a velmi výživná. Nejlepší jsou samozřejmě minimálně zpracované, hořké čokolády, s co největším obsahem kakaa. Protože však obsažené flavonoidy mají hořkou chuť, jsou z čokoládových výrobků odstraněny. Tuk obsažený v čokoládě nežlukne a proto se při výrobě čisté hořké čokolády neužívá konzervačních látek. V ostatních čokoládách a čokoládových výrobcích, se pro zlepšení chuti užívá různých přísad – cukr, mléko, ochucovadla atd., které bohužel snižují účinnost obsažených cenných složek. Většina čokolád na trhu je již tak zpracována, že nemá ani částečně vlastnosti pravých, syrových kakaových bobů. Ani tmavá barva čokolády není zárukou dobrého vlivu na zdraví, protože było zjištěno, že někteří výrobci dodávají umělá barviva. Proto si při nákupu čokolády nevšímejte pouze barvy, ale hlavně obsahu kakaa. Vše tedy ukazuje na to, že největší prospěch nám přináší požívání přírodních kakaových zrn nebo hmoty z nich.



Jak je užívat?


Můžeme je jíst syrové, důkladně rozžvýkané (lehce hořká chuť, kterou cítíme na začátku se po chvíli změní v nezaměnitelnou, ničím nerušenou chuť pravé čokolády), dokonale chutnají společně s různým ovocem, sušeným, čerstvým a nebo s ořechy.
Drcené boby jsou ideálním doplňkem salátů, ovocných i zeleninových, dodávajícím jim lahůdkovou chuť. Mohou být také součástí musli, kukuřičných plátků, ovesné kaše, rýžových nákypů, palačinek a pod.
Mohou se použít jako ozdoba různých dezertů, pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlinových pohárů. Mleté se mohou míchat s jogurtem nebo mohou být použita pro přípravu nápojů – teplého kakaa nebo studených koktejlů.
V Mexiku jsou velmi populární kakaové boby v medu.

Zajímavost
 
Kakaové boby były známy již 1500 let před naším letopočtem. Mayové i Aztékové z nich připravovali výživný nápoj, který rychle přerostl v opravdový kult čokolády. Mleté boby míchali s vodou, medem, kukuřičnou moukou a chili. Nápoj był určen hlavně vládcům, aristokracii a účastníkům náboženských obřadů. Zvyk pití čokolády přejali od Mayů Aztékové, ale nápojpili studený, ochucený různými přídavky, jako např. paprikou, vanilkou, sušenými plátky květů, které mu dávaly různé barvy. V Mexiku były kakaové boby platidlem, Mayové je získávali fe formě daně.

* Mimořádně dobrý vliv má kakao na kardiovaskulární systém, což potvrzuje mnoho studií. „Journal of Cardiovascular Pharmacology” na jejich základě uvádí, že každodenní konzumace přírodního kakaa obsahujícího zvýšené množství flavanolů může zlepšit cévní funkce podobně, jako terapie statiny. Polyfenoly a flavonoidy obsažené v čokoládě: katechin, epikatechin a prokyanidin jsou prevencí vzniku krevních sraženin, snižují riziko vzniku aterosklerózy, brání kornatění tepen, snižují svalové napětí v okolí cév, čímž usnadňují průtok krve, zlepšují činnost oběhového systému, neutralizují působení tzv. „zlého“ cholesterolu (LDL) a brání vzniku blokujících krevních sraženin. Vysoký obsah hořčíku v kakaových zrnech má vliv na zvýšení síly srdečního svalu, může snížit pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a jeho ucpání a infarktu.
Každodenní spožití jedné třetiny tabulky hořké čokolády chrání před srdečními chorobami. Avšak pro náš organizmus je nejlepší konzumace čistých, nezpracovaných kakaových zrn a nebo kakaové hmoty.

 

Čisté, nezpracované kakaové boby, tak jak je stvořila příroda jsou v každém ohledu cennou superpotravinou.
Každý moment je dobrý k dodání té „opravdové čokolády” do svého života .