Chenopodium pallidicaule
Cañihua je jihoamerickým typem Merlíku. Roste ve vysokých nadmořských výškách And (3 500 - 4 100 m.n.m) a snáší i extrémní klimatické podmínky jako je sucho, mráz a tropické horko. Jedná se o rozvětvenou rostlinu s různě barevnými šišticemi, která dosahuje výšky kolem 30 - 60 cm. Této rostlině se často přezdívá "příbuzná Quinuy". Jejími plody jsou totiž drobná zrnka, stejně jako u Quinuy, ovšem tyto jsou menší a mají tmavou barvu.
Co zrnka obsahují?
Stejně jako Quinua je i Cañihua velmi výživná pseudoobilnina. Byla konzumována již Inky v dávné historii, ale svůj věhlas získává i nyní a už teď je díky svému unikátnímu nutričnímu složení zařazena mezi SUPERPOTRAVINY. Jedná se o BEZLEPKOVOU plodinu, tudíš vhodnou součást stravy pro osoby trpící celiakií.
Tato drobná zrníčka v sobě ukrývají velké množství plnohodnotných bílkovin (obsahují esenciání aminokyseliny), a to až 20%. Cañihua dokáže v jídelníčku skvěle zastoupit maso a je vhodnou volbou pro vegetariány a vegany. Dále zrníčka vynikají svým obsahem vlákniny, pouze minimem tuků a velmi nízkým glykemickým indexem. Jsou proto vhodná i v redukční dietě a pro diabetiky. Dodají tělu pocit sytosti, a to bez zvýšení krevního cukru. Kromě již zmíněných látek, disponuje Cañihua vysokým obsahem vitamínů B, E a důležité kyseliny listové. Je navíc výborným zdrojem železa - 100g dodá tělu až 60% doporučené denní dávky). Obsahuje též vápník, fosfor, hořčík a zinek.
Jak Cañihua našemu tělu prospívá?
- kvalitní zdroj energie (i pro aktivní sportovce)
- podporuje imunitu
- snižuje cholesterol
- léčí anémii
- reguluje činnost střev ( pomáhá při zácpě)
- posiluje vlasy, nehty
- prevence kardiovaskulárních onemocnění
Kuchyňská příprava:
Cañihua jsou výživná, drobná, tmavá zrnka s příjemnou lehce oříškovou chutí. Oproti jiným luštěninám a pseudoobilninám není nutné Cañihuu před vařením namáčet. Připravujeme ji obdobně jako rýži - 15 - 20 minut vaříme ve vodě nebo vývaru, a to v poměru 1:1 či 1:2. Zrníčka v horké vodě vypouští klíčky a jsou proto velmi ceněnou potravinou u všech vyznavačů zdravého stravování.
Zrnka Cañihua jsou chutná na slano i na sladko. Dájí se podávat jako příloha - alternativa rýže, těstovin či quinuy. Můžeme z nich vytvořit pokrm ve stylu "rizota", použít je jako nádivku do karbanátků nebo přimíchat do salátů. Stejně tak je možné Cañihuu použít jako základ sladkých kaší, nápojů, domácích energetických tyčinek nebo jako netradiční doplněk do jogurtů.
CAÑIHUACO - moučka ze zrn
Zrnka tohoto jihoamerického merlíku se nejprve upraží a poté namelou do podoby moučky. Ta se dá využít jako náhrada klasické pšeničné mouky při pečení koláčů, palačinek, korpusů a sušenek. Též je vhodná k zahušťování pokrmů nebo přípravě pudingů.
UPOZORNĚNÍ:
! Cañihuu konzumovanou v jakékoliv podobě je nutné zapít dostatečným množstvím vody !
Zajímavost:
Jihoameričtí domorodci využívají též listy a stonky byliny. Popel vzniklý po jejich spálení jim slouží k potírání kůže - funguje jako repelent a chrání je před obtížným hmyzem.
© ITPM