Domů
>>
Yacon
Yacon
Smallanthus sonchifolius
Yacon- Andská rostlina známá tisíce let, pěstovaná pro chutné bulvy již Inky.
Požívání Yaconu je v některých částech Peru dodnes spojeno se zvláštními náboženskými a kulturními a rituály.
Rostlina dorůstá až 2 metry výšky a její nejdůležitější částí jsou podlouhlé bulvy ( od 4 do 20 ks), připomínající brambory. Jsou neobvykle šťavnaté, křehké a sladké. Často je Yacon nazýván „zemním jablkem”, protože jeho chuť připomíná jablko s melounem. Obvykle se konzumuje syrový, čerstvý nebo sušený. V posledních letech se z Yaconu vyrábí také sirupy, nápoje, křupky a vločky. Může se také smažit, vařit i péct.
Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselin, vlákninu, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor, karoten, vitamíny A, B1, B2, C a enzymy. Bulva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidů (FOS). Dávají bulvám sladkou chuť a tato rostlina je považována za jejich nejbohatší zdroj. FOS jsou zvláštním druhem cukrů, které nejsou naším organizmem vstřebávány. Působí jako prebiotika, jsou „pokrmem” prospěšných bakterií v trávicím traktu. Předklinické výzkumy ukazují, že konzumace FOS může napomoci vzrůstu hustoty kostí a chrání před osteoporózou.
Jedlé jsou však nejen bulvy Yaconu. Také listy a lodyhy, které obsahuji 11-17% proteinu a podobné složky jako bulvy, mají však nahořklou chuť. Mimo to obsahují určité množství protokatechinu, kyselinu chlorogenovou, kávovou a ferulovou. Čaj z listů je prebiotikem a má ontioxidační účinky. Zneškodňuje volné radikály, chrání genetický materiál, zpomaluje stárnutí organizmu a pomáhá předcházet nádorovým onemocněním a sklerotickým změnám.
Odvar z listů se užívá při zánětech močového měchýře, ledvin a jater a také jako přírodní prostředek proti cukrovce. Je známo, že největším problémem diabetiků jsou rychlé změny hladiny cukru v krvi, zvláště po jídle. Systematické pití odvaru z Yaconu umožňuje řešení tohoto problému a současně předcházení hypoglykémie. Po měsíci užívání jsou již znatelné efekty vyvolané lepší činností slinivky a lepším vstřebáváním výživných látek v potravě.
Yacon má rovněž vliv na snížení hladiny triglyceridů a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizánětlivé a močopudné. Výzkumy prokazují také jeho příznivý vliv při hypertenzi (ředí krev a může snížit krevní tlak o 5-10%). Mimo to usnadňuje vstřebávání vápníku a vitamín skupiny B. Pomáhá při ledvinových problémech, vředovým onemocněním střev, předchází zácpám, obnovuje bakteriální mikroflóru ve střevech, mírní stres a je uznávaným prostředkem při nádorových onemocněních.
Protože Yacon obsahuje hlavně FOS, sirup z něj je nízkokalorický a je výborným sladilem pro diabetiky a dietní stravování. Je rovněž dokonalým prostředkem snižujícím chuť k jídlu. Díky vlastnostem snižujícím hladinu tuků pomáhá při otylosti a redukčních dietách. Všechny tyto vlastnosti způsobily, že popularita této rostliny ve světě velice rychle roste.
Stále více si uvědomujeme, jaký vliv mají na náš organizmus cukry a sladkosti. Zvláště lidé trpící cukrovkou a jinými zdravotními problémy hledají něco, co by bylo sladké, zdravé a nízkokalorické. A zde se právě nabízí Yacon – dostupný jako celé bulvy i v kouscích, sušený, práškový a v kapslích. Z jeho listů je možno připravit čaj. Bylo by dobře, kdyby tato rostlina nebyla na našem stole jen sporadicky, kdybychom ji zařadili trvale do našeho jídelníčku. Pro „mlsouny” připravujeme nízkokalorický sirup. Pro srovnání – sklenice sirupu z Yaconu obsahuje o polovinu méně kalorií než stejná sklenice medu. Díky unikátnímu složení obsažené fruktozy nezvyšuje hladinu glukozy v krvi.
Mimořádné vlastnosti Yaconu mohou využít nejen diabetici, ale i osoby s jinými chorobami. Rostlina zpomaluje procesy stárnutí, mimo jiné i viditelné efekty stárnutí pokožky. Může způsobit, že se budeme nejen mladě cítit, ale i mladě vypadat.
A tak tedy Yacon (podobně jako Maka a Vilcacora), je rostlinou která prodělává závratnou mezinárodní kariéru. Mimo Jižní Ameriku se již široce pěstuje v Japonsku, na Novém Zélandu, Tajvanu i v USA. Pomalu se začíná objevovat i v Evropě.
Podle zkušeností tradiční medicíny i současné vědy se používá při:
podporě léčby cukrovky
očistě organizmu (toxické látky, volné radikály)
ochraně jater
vysokém krevním tlaku zánětlivých onemocněních: močového měchýře a ledvin, jater, kloubů a střev
otylosti
zácpách
nespavosti
trávicích problémech
arterioskleróze
vysoké hladině cholesterolu a triglyceridů
obnově bakteriální flóry po léčbě antibiotiky.
Obvyklý způsob použití :
Nejčastěji 1-2 lžíce rostliny zalít cca 700 ml studené vody a na mírném ohni 5 minut povařit. Nechat chvíli odstát a odcedit. Pít 3x denně před jidlem. Možno také popíjet i kdykoli během dne.
Achiote
Anona Graviola
Camu Camu
Flor de Arena
Hercampuri
Chanca Piedra
Chuchuhuasi
Juan de Alonso
Maiz Morado-fialová kukuřice
Maka, Maca
Manayupa
Marco
Muňa Muňa
Pasuchaca
Sacha Inchi
Sangre de Drago
Tahuari Lapacho
Ubos
Vilcacora - Uncaria tomentosa
Yacon
Algarrobo
Wira Wira
Lucuma
Chia semínka
Quinua
Yuca
Kiwicha
Kudzu
Spirulina andina
Nopal
Habas
Canchalagua
Alcachofa - Artyčok
Cañihua
O jakosti peruánských bylin
Nestor fitoterapie patér E.Szeliga
Onkologie a peruánské byliny
Peruánské byliny, sport a zdraví
STRAVA, KTERÁ POMÁHÁ A LÉČÍ.
MAKA -CO KOMU MŮŽE DÁT
Sůl Maras - Sůl Inků. Sal Rosada.
Čokoláda Organic bez emulgátorů
Panela