Vicia faba
V našich zeměpisných šířkách roste Vlčí bob, v Peru je to odrůda zvaná Habas. Jedná se o jednoletou luštěninu patřící do čeledi bobovitých. Má rovný tlustý stonek, trojčetné podlouhlé listy, bílé květy a dosahuje do výšky 1 metru. Z květů se tvoří tvrdé bílo-zelené lusky se semeny (boby).
Právě peruánské Habas se stalo jednou z prvních domestikovaných plodin na Americkém kontinentě. Pro svou výbornou chuť a obsah nutričně bohatých látek se využívá v kuchyni a má i několik léčivých účinků.
Přínos látek ukrytých v lusku:
Habas obsahuje spoustu prospěšných látek, které tělo musí získávat ze stravy. Především se jedná o vitamíny A, B, C, E, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, beta-karoten a minerální látky: draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík, zinek, jód a měď. Díky takto komplexnímu složení živin patří Habas do kategorie SUPERPOTRAVIN.
A jaké má tedy Habas účinky na zdraví?
- snižuje krevní tlak
- snižuje cholesterol
- snižuje glukózu (diabetici)
- odvodňuje
- působí jako zdroj energie (velmi výživná potravina - vhodná pro sportovce, při podvýživě)
- podporuje mozek a paměť
- posiluje srdce
- pomáhá při zácpě
- čistí játra
- působí proti močovým a žlučovým kamenům
- zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby (díky lecitinu)
Habas v kuchyni:
Ze semen (bobů) Habas se mele moučka, která je přirozeně BEZLEPKOVÁ, a tudíš vhodná pro osoby trpící celiakií. Většinou se míchá s dalšími druhy mouk před vytvořením těsta. Jinak se využívá především k přípravě slaných jídel. Dá se zkombinovat s jakýmikoliv potravinami (vyjma ovoce a medu - s nimi se příliš vhodně chuťově nedoplňuje. Mouka Habas výborně poslouží jako zahušťovadlo do omáček a polévek.
Jiné využití:
Kromě použití v kuchyni a již zmíněných léčivých účinků se mouka Habas využívá též jako:
- teplé obklady na otoky varlat
- oplachová kůra zbavující mastných vlasů
- proti bolesti svalů
- napomáhá hojení ran, popálenin a vředů
© ITPM