Pouteria Lucuma
Sladké zlato Inků
Lucuma je prášek získávaný z peruánského ovoce, které bývá nazýváno "Zlatem Inků". Jak název napovídá, mezi domorodci je známo a využíváno již dlouhá staletí, ovšem dnešní svět teprve začíná objevovat skvělé účinky těchto dokonalých plodů.
Strom plodící toto zázračné exotické ovoce dosahuje výšky 15 metrů a roste ve výškách od 1000 do 2500 metrů nad mořem. Oválné plody velikostně srovnatelné s avokádem mají zeleno-hnědou slupku a oranžovou šťavnatou dužinu s hnědými semeny. Lucuma má přirozeně sladkou chuť s lehkým nádechem vanilky, karamelu a oříšků. Ovoce se konzumuje buď čerstvé, anebo se z dřeně mele moučka.
Kvůli čemu je Lucuma populární?
Z hlediska výživových hodnot je Lucuma velmi bohatá. Díky tomu je zařazována mezi superpotraviny a má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Plody obsahují sacharidy, bílkoviny, beta-karoten, železo, vápník, zinek, vitamín B3 a jsou přímo nabité vlákninou.
- Výborný zdroj energie. Díky pomalu vstřebatelným sacharidům má nízký glykemický index. Jedná se o přírodní sladidlo vhodné i pro diabetiky.
- Prášek je BEZLEPKOVÝ.
- Mírní příznaky únavy, posiluje imunitní systém.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Díky vysokému obsahu železa preventivně působí proti anémii.
- Obsažený vitamín B3 posiluje nervový systém, působí proti depresím a udržuje zdravou pokožku.
- Bojuje proti předčasnému stárnutí buněk.
- Má protizánětlivé účinky.
Použití lucumy:
Prášek má světlou, mírně nažloutlou barvu. Jeho přirozeně sladká chuť činí z lucumy výbornou přírodní nahradu cukru. Průmyslově se používá při výrobě zmrzlin. V domácnostech potom bývá využívána nejčastěji k ochucení koktejlů, pudinků, mléčných výrobků, ovesných kaší nebo jako sladidlo při pečení koláčů a dortů.
Pro lepší výsledek se doporučuje prášek z lucumy společně s ostatními přísadami promíchat v mixéru či šejkru.
Lucumu mohou jako sladidlo využívat děti, těhotné ženy, diabetici, celiaci i vegetariání a vegani.
© ITPM