Domů
>>
Hercampuri
Hercampuri
Gentianella alborosea
Roste v malých skupinkách v těžko přístupných polohách peruánských And, v drsných klimatických podmínkách ve výškách 3.500 - 4.300 m n. m. Je to nevelká rostlina, dorůstá výšky 15 cm. Lodyha je tmavohnědá, malé lísky žlutavě zelené až tmavozelené a kalichovité květy lilové, fialové až tmavomodré. Plody obsahují množství hnědých nebo černých semen. Ve fytoterapii se užívá celá nadzemní část rostliny. Odvary jsou charakteristické velmi hořkou chutí (proto se též nazývá Té amargo).Byly známy již za časů civilizace Inků a používaly se ke snížení horečky a při bolestech žaludku.
Obsahové látky:
monoterpeny pentanové - amarosverin, amarogentin, sesterpenoidy - nitidazin, nitiol, flavonoidy - izioorientin, magniferin, xantony - norsvertianin, demetylobellidifolin, svertianin, steroly - cholesterol, stigmasterol, ergosterol, saponiny, taniny, třísloviny, kyselina gencianová, minerály - Al, Ca, K, Na, Mg.
Vývary mají vlastnosti močopudné, čistí krev, zvyšují tvorbu žluči a usnadňují její vylučování,a tím pomáhájí předcházet vzniku žlučových kamínků. Eliminují z organizmu cholesterol a jsou dobrým regulátorem metabolizmu tuků, usnadňují snížení váhy při otylosti. Mimo to upravují funkce trávicího traktu, mírní bolesti žaludku, podporují činnost ledvin a jater,(používají se při jaterních chorobách -virový zánět, cirhóza), pomáhají při cukrovce, trávení Mají antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti. V současnosti se nejvíce používají ke snížení hladiny cholesterolu, očistě a regeneraci jater.
Poslední výzkumy potvrzují i použitelnost Hercampuri při léčbě leukémie. Po Manayupě je to druhá nejužívanější očistná rostlina. Nenechte se odradit hořkou chutí byliny, je neobvykle účinná.
Podle zkušeností tradiční medicíny i současné vědy se používá při:
léčbě jaterních chorob (cirhóze, virových zánětech)
cukrovce
otylosti
zvýšené hladině cholesterolu
očistě krve
regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku
úpravě metabolismu a s tím spojeném odbourávání tuků
při infekcích
Upozornění
Doporučujeme začínat od slabších dávek a postupně je zvyšovat, snadněji si zvyknete na jejich chuť.
Hercampuri neužívejte, pokud trpíte žaludečními vředy.
Obvyklý způsob použití :
1 lžíci byliny zalít cca 700 ml studené vody a za mírného varu 5 minut povařit. Odcedit, podávat 3x denně
Nepoužívat dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců. Není určeno pro osoby s vředovým onemocněním duodenu.
Achiote
Anona Graviola
Camu Camu
Flor de Arena
Hercampuri
Chanca Piedra
Chuchuhuasi
Juan de Alonso
Maiz Morado-fialová kukuřice
Maka, Maca
Manayupa
Marco
Muňa Muňa
Pasuchaca
Sacha Inchi
Sangre de Drago
Tahuari Lapacho
Ubos
Vilcacora - Uncaria tomentosa
Yacon
Algarrobo
Wira Wira
Lucuma
Chia semínka
Quinua
Yuca
Kiwicha
Kudzu
Spirulina andina
Nopal
Habas
Canchalagua
Alcachofa - Artyčok
Cañihua
O jakosti peruánských bylin
Nestor fitoterapie patér E.Szeliga
Onkologie a peruánské byliny
Peruánské byliny, sport a zdraví
STRAVA, KTERÁ POMÁHÁ A LÉČÍ.
MAKA -CO KOMU MŮŽE DÁT
Sůl Maras - Sůl Inků. Sal Rosada.
Čokoláda Organic bez emulgátorů
Panela